Om flødeskum og tørre krummer

Jeg husker dengang, jeg glad kunne cykle på arbejde og lade blikket glide gennem det skønne bylandskab. Jeg husker dengang, hvor jeg kunne åbne min computer, uden at der var sure mennesker på SoMe, der for i flæsket på andre. Jeg husker dengang, hvor jeg ikke på øjemål kunne vurdere, hvor højt 2,3 meter er.

Jeg husker dengang, for få dage siden, hvor der endnu ikke var kommet valgplakater op.

Nu er tiden en anden. Nu er der valg.

Måske synes du, at du har det lidt for godt, og tror at alle godt kan lide dig. Måske savner du lidt modspil? Så stil op til kommunalvalget og hæng din valgplakat lige lidt for lavt. Eller hæng den blot lovligt men på en måde, så folk kan komme i tvivl, om den er korrekt opsat.  Så kan jeg love dig for, at du får røven på komedie.

For jeg må da nok sige, at den seneste uges tid har budt på mangt en mening om valgplakaters højde, drøjde, mængder, materialer og mål. Nu skriver jeg ’mangt en mening’ – det er en sandhed med modifikationer. For meningerne rundtomkring er klart mest negative.

Vi kan da godt blive enige om, at valgplakater er grimme. Bortset fra nogle få pragteksemplarer af den menneskelige race, som vi lige vender os om efter en ekstra gang. Men skal vi nu ikke bare sige, at det nok går, at der hænger grimme ting i vores åsyn i bare fire uger. Jeg mener bare, vi har jo kigget på vejarbejde og metrobyggeri i flere år.

Man kan ikke kun spise flødeskummet, man skal også sluge den tørre krumme. Og vil vi demokratiet, så skal vi sluge valgplakaterne. Om end valgplakater for mig er langt mere flødeskum end tørre krummer.

Det her handler ikke kun om at være for eller imod valgplakater. Det handler heller ikke om, hvorvidt lov skal holdes eller ej. Du kan være for eller imod valgplakater. Du kan synes, at det er for galt, når loven ikke holdes. Du kan vælge at handle på egne meninger om henholdsvis valgplakaters berettigelse og lovovertrædelser på forskellige måder. Du kan blive hidsig, rigid og udøve selvjustits. Du kan også tage the high road, sige tak til din lokalpolitiker, fordi denne tager et stort samfundsansvar, og du kan sætte pris, på at du lever i et demokrati.

Lov er lov, og lov skal holdes. Ingen tvivl om det. Men i stedet for at hænge nogen ud, eller risikere offentligt at udtale dig om noget, du måske ikke ved alt om, så kontakt pågældende (det er ret nemt at finde ejermanden). Jeg er sikker på, at alle vil få det bragt i orden. Dertil kan du jo lade være med at stemme på dem, hvis plakater hænger ulovligt.

Men hvad så med klimaet og trafiksikkerheden!? Alt kommer med en pris. Trafiksikkerheden må vi ikke gå på kompromis med, men hvis det går ud over klimaet, at vi hænger, hvad der svarer til plastindholdet i fire mælkekartoner eller en pakke hakket oksekød op i lygtepælene i fire uger, for derefter at genanvende det i stort omfang, for til gengæld så have et velfungerende demokrati med en meget høj stemmeprocent, hvor menigmand kan komme ind i kommunalbestyrelserne, hvis denne bliver kendt i bybilledet via en valgplakat mm., så er det helt ok for mig.

Jeg værner om valgplakaterne. Måske er de på lånt tid. Måske er de ikke. Men jeg tror på, at plakaterne er et bidrag til vores høje stemmeprocent, fordi alle over mange uger bliver eksponeret for det faktum, at der snart er et valg, hvor de skal tage stilling. Dét alene er en berettigelse.

Dertil virker plakaterne godt for kandidaterne:  ’Man kan godt blive valgt på en god plakat’, ’En god valgplakat kan ifølge analyser flytte 5-6 % af stemmerne’, sagde de to gutter i politikmagasinet Tirsdagsanalysen den 26. oktober i år.

Lad os spise flødeskummet OG krummerne fra nu og til evig tid. Det gælder i øvrigt i langt de fleste af livets forhold.